Thursday 8 August 2019

Vuores ja Kadonneen Aarteen Metsästäjät 2019-2020

Tampereen ja Lempäälän rajamaille rakentuva Vuoreksen uusi asuinalue elää suurta muutosvaihetta. Alueen juuret löytyvät 1800-luvulla paikalla sijainneen entisen kylän säilyneissä rakenteissa, mutta myös katseilta piilossa, aarteina maan alla.

"Vuores ennen ja nyt". Kuva Juha Suonpää.

"Vuores ja Kadonneen Aarteen Metsästäjät" hankkeessa etsitään entisten kyläläisten hylkäämiä, hukkaamia ja piilottamia esineitä koululaisille ja maallikoille suunnattujen, pedagogisesti orientoituneiden, yhteisöarkeologisten kaivausten avulla.

Anniston 39-vuotias torppari August seisoo kuistin vasemmalla puolella vuonna 1899. Pylvään taa piiloutuu rippikirjan mukaan "mielenviassa" ollut puoliso Josefiina sylissään Lyydia-tytär. Kuva Verner Palander (julkaistu Amulehdessä 17.2.2018).

Hankkeessa nostetaan esiin juurten tuntemisen merkitys nuorten ja lasten identiteetin kasvunperustana. Ymmärtäessämme lähialueemme menneisyyttä voimme hahmottaa myös tulevaisuuttamme ja pitää siitä huolta.

Kuvat vuosilta 2000 ja 2017 näyttävät, miten Anniston tilan naapurusto on muuttunut. Ruskontien toiselle puolelle on noussut Vuoreskeskus. Kuva Juha Suonpää.

"Vuores ja Kadonneen Aarteen Metsästäjät" on yhteisöarkeologinen hanke, jossa etsitään ihmisten jälkiä maan kerrostumista ja katsotaan tulevaisuuteen. Menneisyyden hylätyt esineet ja esineiden patinoituneet ja vääntyneet fragmentit kertovat entisestä elämästä ja havainnollistavat nykyistä kulutustamme, elämäämme ja yhteiskuntaamme. Projekti tarkastelee ja tuottaa lähikulttuuria tarinallistamalla muistoja ja osallistamalla lapsia, nuoria ja heidän vanhempiaan yhteisölliseen tutkimustyöhön.

Annisto ja Vuores kartalla. Kuva Jan Fast

Kyseessä on Suomen oloissa uraauurtava pedagoginen ja taiteellinen hanke jossa yhdistetään oikean arkeologisen tutkimuksen jännitys ja ainutlaatuisuus konkreettisella ja käsinkosketeltavalla tavalla taiteeseen ja ”learning by doing” - tyyppiseen kouluopetukseen. Hankkeesta avataan lähiaikoina FB sivu ja blogi.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.