Sunday, 8 July 2018

Yleisöopastuksia "Durchgangslager Hanko 1942-1944" näyttelyssä!



Konfliktiarkeologinen näyttely ”Durchgangslager Hanko – Hangon saksalainen kauttakulkuleiri 1942–1944” Hangon Museossa

Toisen maailmansodan kestettyä keväällä 1942 jo neljä vuotta, alkoi Hangon Tulliniemellä intensiivinen vaihe. Saksa oli edellisenä kesänä hyökännyt Neuvostoliittoon, ja nyt oli oleellista järjestää saksalaissotilaitten ja heidän tarvitsemiensa tarvikkeiden kuljetus Jäämeren rintamalle sekä muualle Suomeen. Suomen ja Saksan yhteistyö alkoi toisin sanoen monella rintamalla; muun muassa Hangossa.

Hanko oli vallattu takaisin Suomen hallintaan joulukuussa 1941 neuvostojoukkojen vetäydyttyä meritse alueelta. Hangon Tulliniemelle rakennettiin pian Suomen oloihin nähden laaja parakkikylä saksalaissotilaitten kauttakulkua varten pohjoiselle rintamalle. Leirissä oli 130 rakennusta:  majoitusparakkeja, huoltorakennuksia, elokuvateatteri sekä kerhoja. Alueella saattoi saman aikaan elellä jopa 3 300–4 400 sotilasta.

Saksalaisten junat saapuivat pohjoisrintamalta yötä päivää suoraan Hangon Tulliniemelle. Sotilailta poistetiin Tulliniemen saunassa täit ja he saivat lisäksi puhtaat vaatteet. Monet sotilaista jäivät leiriin pitemmäksikin aikaa, mutta enemmistö jatkoi karuissa oloissa laivoilla Rewaliin (nyk. Tallinna) tai Stettiniin (nyk. Gdansk).

Hangon kauttakulkuleiristä ei ole paljoa tietoa. Vuonna 2014 arkeologi Jan Fast aloitti konfliktiarkeologiset kaivaukset alueella. Yleisölle avoimissa kaivauksissa on tehty tuhansia kauttakulkuleirin arkielämästä kertovia löytöjä. Maan alta on paljastunut muun muassa henkilökohtaiseen hygieniaan liittyviä esineitä kuten kampoja ja hammasharjoja. Leirillä kulutettiin paljon alkoholia, varsinkin olut oli suosittua.


No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.